I slutningen af 2023 vil Danmark være færdig med en beregning af turismens drivhusgasudledning i Danmark.
Sporerne er lagt for måling af drivhusgasser i dansk turisme. Allerede i slutningen af 2023 kommer der nationale og lokale tal for drivhusgasudledningen og fremadrettet bliver det muligt at følge, i hvor høj grad dansk turisme bidrager til den nationale målsætning om at nedbringe drivhusgasudledningen med 70 procent i 2030 i forhold til 2019.
Det sker som led i et projekt, som VisitDenmark igangsatte sidste år i regi af Partnerskab for Bæredygtig Turismeudvikling og med Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) som leverandør.
Beregningerne udarbejdes med udgangspunkt i det eksisterende økonomiske turismeregnskab, og det betyder, at man følger turisternes klimabelastning på baggrund af deres forbrug.
Ultimo 2023 vil man have et emissionstal på både nationalt niveau og på destinationsniveau. Man vil også have en beregning af turisternes drivhusgasudledninger fordelt på forbrugsgrupper, fx overnatningssteder, restauranter og transport i Danmark.
”På den måde kan vi blive klogere på, hvor de store klimabesparelser er på både nationalt og på destinationsniveau,” siger kommunikationschef i VisitDenmark, Anders Rosbo, der også er formand for Partnerskab for Bæredygtig Turismeudvikling.
”Men vi stopper ikke her. I 2023 får vi også et emissionstal for turisternes internationale transport til og fra Danmark. Den internationale transport er en vigtig del af turisternes klimaaftryk, og derfor har vi bedt CRT om denne beregning, selv om den internationale transport i princippet ikke indgår i den nationale 70 procents-målsætning,” siger Anders Rosbo.
Danmark er first mover
Også mange andre lande arbejder i øjeblikket på at kunne måle turisternes drivhusgasudledning, men CRT er blandt de allerførste til at have udviklet en metode, der kan beregne både de direkte og indirekte drivhusgasudledninger på baggrund af det eksisterende økonomiske turismeregnskab.
Denne metode gør det også muligt på sigt at sammenligne Danmark med andre lande.
”Vi oplever en markant interesse for det her projekt fra internationalt hold. Det gælder de nordiske lande, hvor vi har et tæt samarbejde, men det gælder også flere andre lande i Europa som Tyskland, Kroatien, Wales,” siger Anne Thomas, direktør for CRT.
Projektet fortsætter i 2024, hvor detaljeringsgraden for udregningen vil blive øget. Blandt andet håber man i projektet, at det vil være muligt at kunne trække på kommunale statistikker om vand, varme og elforbrug.
Partnerskab for bæredygtig turismeudvikling består af VisitDenmark, Dansk Storbyturisme, Dansk Kyst- og Naturturisme og MeetDenmark. Partnerskabet løber foreløbig til 2024 og er delvist finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med 12 mio. kr.