Ny Deloitte-analyse viser fremgang for danske hoteller, men inflation og energipriser kan blive en udfordring.
Efter et par meget svære år for danske hoteller, ser det ud til, at både danske og udenlandske gæster atter har genfundet appetitten på hoteldyner og roomservice.
Årets Hotel- og Restaurationsanalyse fra revisions- og rådgivningshuset Deloitte viser, at hotellernes samlede omsætning fra 2020 til 2021 er steget fra 8,2 til 15 mia. kroner – en stigning på hele 81,8 procent. Samtidig er antallet af konkurser blandt hotellerne halveret – fra 29 konkurser i 2020 til 15 i 2021.
Ifølge Claus Jorch Andersen, som er brancheleder for hotel- og restaurationsbranchen i Deloitte, vidner det om en branche, der for alvor er på vej tilbage i topform.
”Hotellerne er kommet stærkt tilbage efter de massive indtjeningstab, de stod tilbage med i 2020. Det er meget positive tendenser, vi ser for branchen, og det bliver derfor spændende at se, hvordan inflation og tårnhøje energi- og fødevarepriser kommer til at påvirke branchen,” siger Claus Jorch Andersen.
Flere hoteller med overskud
Ser man på antallet af hoteller med overskud, er der også god grund til optimisme, selvom hotellerne ikke er tilbage på samme niveau som før pandemien. Analysen viser, at andelen af hoteller med overskud i gennemsnit er steget fra 45 procent i 2020 til 55,5 procent i 2021 – en stigning på lidt over 10,5 procentpoint.
”Nu hvor der igen er kommet fart i turismen og de mange events, der trækker både danske og internationale gæster til Danmark, er der god grund til optimisme i branchen. På trods af de mørke skyer, der har truet branchen i de forgangne år, er hotellerne kommet flot tilbage på ret kurs,” siger Claus Jorch Andersen.
Årets analyse er baseret på regnskabstallene for regnskabsåret 2021, hvor de fleste aktører i branchen havde et godt år.
I første halvdel af 2022 har mange hoteller fortsat kunne lune sig på kulminationen af den ketchupeffekt, som opstod efter en tid med nedlukninger og udskudte events.
“2022 har allerede budt på en række nye udfordringer, der vækker bekymring og helt sikkert kommer til at præge branchen og nøgletallene for hele 2022. Fortsat manglende arbejdskraft og stærkt stigende inflation kommer til at stille store krav for at fastholde hotellernes omsætning samt de sorte tal på bundlinjen,” siger Claus Jorch Andersen.